Æblesmør

Vask æblerne og fjern stilk og blomst. Skær æblerne i grove stykker med skræl og kernehus. Det er vigtigt at koge både skræl og kerner med, da det er her pektinen, der får æblesmørret til at gelere, sidder. Lad æblerne svitse i Bakkedal i en gryde. Tilsæt vand og eddike, og lad det simre under låg i 30-45 minutter til æblerne er møre.

Blend herefter æblerne med en stavblender. Så er det lettere at presse æblemosen bagefter.

Pres mosen gennem en sigte, så kerner og skind sigtes fra, og du får en fin æblemos. Hæld mosen i en gryde og tilsæt sukker og krydderier. Lad det simre ved svag varme uden låg i minimum 1½-2 timer, og gerne 3 timer. Jo længere tid det simrer, des mørkere og mere koncentreret bliver smagen. Rør jævnligt i gryden så det ikke brænder på.

Du kan teste om konsistensen er rigtig, ved at komme en skefuld på en tallerken og trække en finger igennem. Hvis det ikke løber sammen igen, er konsistensen rigtig. Fjern herefter stjerneanis og vaniljestang.

Hæld æblesmørret på rene, steriliserede glas og kom låg på.

Æblesmørret kan opbevares køligt i op til 12 mdr. – men så længe holder det nok ikke, når familien først får smagt på herlighederne.